Under senare tiden har jag börjat tycka om ayran mer och mer. Ayran består av yoghurt (turkisk såklart), vatten och salt. Det sägs vara bra att dricka den innan det är dags att lägga sig då den har en lugnande verkan på kroppen och magen. Jag tar gärna ett glas till middagen eller under varma sommardagar då kroppen behöver lite extra salt.
Om du är nyfiken på att testa på ayran så skall du blanda turkisk yoghurt med vatten (ungefär 50/50) och hälla i lite salt. Mixa vätskan med mixer, smaka av och se till så att den är lite rinnig i konsistensen. Den skall dock inte vara för rinnig. Lite som drickyoghurten vi har i sverige.
Om du är nyfiken på att testa på ayran så skall du blanda turkisk yoghurt med vatten (ungefär 50/50) och hälla i lite salt. Mixa vätskan med mixer, smaka av och se till så att den är lite rinnig i konsistensen. Den skall dock inte vara för rinnig. Lite som drickyoghurten vi har i sverige.
Finns inget bättre, gör Ayran titt som tätt :) Funkar med vanlig (österrikisk i mitt fall) joghurt (3,5% fett) ocksa, har jag konstaterat. Jag tycker att det blir bäst om man först saltar joghurten och sen spär med vatten.
ReplyDeleteRoligt nog gjorde min mamma ayran när jag var liten, för att vi sett det pa ett kebabställe och hon ville prova..
Humm, skall testa ditt tips. Att börja salta yoghurten och sedan spä med vatten. Wow - då blev du turkifierad :-P tidigt!
ReplyDeleteHehe, ja ajg gillar salt och jag hatar när saltet lägger sig i botten ,sa jag brukar "lösa upp det" i joghurten. Sen sa blandar jag bara med sked, för lat för mixer :) Mina kollegor tittar alltid skumt när jag star i köket och saltar ett glas med joghurt :)
ReplyDeleteJa, det är roligt det där, kunde ju ingen veta att jag skulle bli ihop med en turk 20 ar senare :)
Mimie: Precis! Vem kunde tro att man skulle gå och bli kär i en turk flera år sedan! Tur är väl det dock - för jag är så lycklig nuförtiden! Livet är härligt :)
ReplyDelete